Blogia
Literatura catalana

Martí i Pol

COMENTARI DEL POEMA: SI LA PARLO DE LA MORT...

Miquel Martí i Pol en aquest poema s'atraveix a parlar de un tema que per molta gent és un tema tabú i que fa por parlar d'això que és la mort. Miquel Martí Pol, amb un vocabulari molt ric, parla de la seva mort una mort que la té present que sap que arribara d'aquí poc perquè ell té esclerosi múltiple, una enfermetat irreversible i en comptes de tirar la tovallola i desaprofitar la vida que li queda ell en fa un poema de tot això, i ho expressa i ho transmet en aquest poema. Aquest poema té una única estrofa de 18 versos.

COMENTARI DEL POEMA PRIMAVERA

Aquest poema l'escollit perquè el vocabulari és fàcil d'entendre però alhora enriqueix molt el poema, a més a més dóna un punt de vista molt poètic i emotiu de la primavera. Miquel Martí i Pol utilitza el vol de una oreneta per descriure un poble que ha arribat la primavera. Descriu un dia qualsevol d'un poble que podria ser el nostre en el que ha arribat aquesta estació tan maca i tan emotiva com la descriu ell. Aquest poema té 5 estrofes, la primera estrofa té 4 versos. la segona i la tercera tenen 6 versos, la quarta té 8 versos i la última té 2 versos. Miquel Martí i Pol utilitza molt l'encavalcament en aquest poema, com en els versos 17-18 i 23-24.

POEMES DE MIQUEL MARTÍ I POL

POEMES DE MIQUEL MARTÍ I POL

POEMES DE MIQUEL MARTÍ I POL

POEMES DE MIQUEL MARTÍ I POL

POETA DEL MES: MIQUEL MARTÍ I POL

POETA DEL MES: MIQUEL MARTÍ I POL  Miquel Martí i Pol (Roda de Ter, Osona, 19 de març de 1929 - 11 de novembre de 2003) va ser un dels poetes catalans mes populars del segle XX.D'origen obrer, Martí i Pol va començar a treballar en una fàbrica del seu poble als 14 anys. Als 19 anys, va patir una tuberculosi pulmonar que el va obligar a estar-se al llit una llarga temporada. Va aprofitar aquesta època per llegir abundosament. El 1954 va publicar el seu primer llibre de poesia i guanya el premi Óssa Menor amb Paraules al vent.El 1956 es va casar amb Dolors Feixas, amb qui va tenir dos fills. Durant la dictadura franquista va participar en moltes activitats culturals catalanistes, i va col·laborar amb el PSUC. Al 1970, se li diagnosticà una esclerosi múltiple. El 1973, va haver d'abandonar la feina a la fàbrica, i esdevingué pensionista de gran invalidesa. Tot i les restriccions imposades per la malaltia, va continuar publicant molta poesia de gran qualitat.El 1978 rep un homenatge a la Setmana Popular d'Osona, organitzada per la comissió de cultura del PSUC, amb l'assistència de poetes com Vicent Andrés Estellés, Pere Quart, Joan Brossa, Joan Vinyoli, Ramon Pinyol i Xavier Bru de Sala, entre d'altres.En les últimes dècades del segle XX, la seva obra va esdevenir popular entre el públic en general. Al moment de la seva mort, Martí I Pol era el poeta viu en llengua catalana més llegit i més conegut.La seva obra ha estat traduïda al castellà, asturià, portuguès, alemany, anglès, italià, flamenc, hebreu, eslovè, búlgar, rus i japonès.